Gyakran Ismételt Kérdések

Ezen az oldalon kategóriákra lebontva találhatsz választ a leggyakrabban feltett kérdésekre.
Ha további kérdésed van, küldj egy emailt nekünk a equitimekft@gmail.com címre.

Szűrés
Összes
  • Összes
  • Lótakarók, kamáslik
  • Nyeregalátétek
  • Kantárok

Segítség kell?

Ha nem találtad meg a kérdésedre a választ, ajánljuk a termékismertető oldalunkat, ahol részletesebben olvashatsz a termékek tulajdonságairól!

Lótakarók, kamáslik

Ha azt szeretnéd, hogy lovad ne fázzon és ne ázzon, akkor mindenképp karámtakarót válassz. Ezek különböző vastagságú töltéssel rendelkeznek, magyarországi teleinkhez manapság már elég egy 200 gr vattázottságú takaró is. Viszont ha teheted, vegyél minél erősebb anyagú takarót, vagyis minél nagyobb denierszámú legyen.

Ha lovad istállóban van, ott értelemszerűen nem kell vízállónak lennie a takarónak. Itt azt vedd figyelembe, mekkora az istálló, hány ló van benne, mennyire "fűtik" egymást. Ennek megfelelően válassz vastagságot. Mivel itt jellemzően a ló nem mozog, kevesebb esélye van kárt tenni a takaróban, azért az szakítószilárdságok itt kisebbek lehetnek.

Néhány extra, ami kellemesebbé teszi a takaró használatát:

Jó, ha alul a hasrészen keresztpántos, ez különösen Hudini tipusú lovaknál előnyös, nem tudják leszedni magukról. Jó, ha farokvédő rész van a takaró fenékrészén, megakadályozza a farokrépa sérülését. Jó, ha lábzsínórokkal van készítve a takaró, fixebben tartja a lovon. Jó, ha lépésbetétes a takaró, szabadabb mozgást biztosít a lónak.

Nyilván amíg jólesik... de a viccet félretéve mivel ezek a takarók jellemzően vízhatlan, viszont éppen ezért kevésbé lelégző anyagból készülnek, nem jó őket állandóan használni. A masszív eső elmúltával érdemes levenni a lóról.

Ugyanúgy, mint a nyak nélkülieknél. A gyártók ugyanúgy a hátméretet adják meg ezeknél a takaróknál,a nyakrész hossza nem számít bele a méretezésbe. Szóval marcsont-farokrépa távolság. (Pl. egy normál , kb. 170 cm marmagasságú paci háthossza 145 cm, a takaró teljes hossza szügytől a végéig 190 cm) A méretek általában 10 cm-rel nőnek és 5-el végződnek ( pl. 115 cm, 125 cm, 135 cm stb.) Shetikre általában 85-105 cm közötti, wels pónikra 105-125 cm közöti,normál nagy lovakra 135-155 cm közötti háthosszú takarók jók. A legnagyobb háthosszú takarók 165 cm hosszúak, ennél nagyobbat nem igazán készítenek a gyártók.

Erre az esetre találták ki a szügybetéteket, amelyekkel mint egy toldás, meg lehet nagyobbítani a szügyrészt. Ezek nem tartozékai a takaróknak, igény esetén külön lehet megvásárolni őket.

Semmi pánik, ha valamilyen ok folytán elrontottad a méretvételt, akkor a takarót kicseréljük a jó méretre. Ehhez persze az kell, hogy a takarót tiszta állapotban juttasd vissza hozzánk, hogy eladható legyen. Ha nem vagy biztos abban, hogy a takaró jó méretű, előbb teríts valamilyen régebbi takarót vagy lepedőt a lovadra és úgy rá az újat. Biztosan te sem szeretnél lószőrös, piszkos takarót magadnak újonnan, elég, ha később ilyen lesz...

Igen, tudunk neked kínálni csikókra, falabellára vagy nagy hidegvérűekre is. Ezek nem feltétlenül vannak készleten, de nagyon rövid idő alatt meghozzuk neked.

Ebben az esetben tudunk neked ajánlani gumis rögzítőhevedereket,melyek segítenek a takarót a helyén tartani.Ugyanígy tudunk biztosítani rugalmas lábzsínórokat is.

Nyeregalátétek

A legjobb, ha lovasboltól vásárolsz nyeregalátétet, izzasztót, vagy olyan kitelepüléseken, ahol akár élőben is szemrevételezni tudod a megvásárolni kívánt terméket. Az, hogy milyen típusú nyeregalátétet választasz, leginkább az egyéni igényeidtől függ.

Ez leginkább az egyedi igényektől, ízléstől illetve a ló színétől függ.

Sokszor felmerülő kérdés, hogy vajon milyen színű nyeregalátét áll jól kedvenc patásodon? Előfordul, hogy egy adott nyeregalátét megtetszik, megvásárolod, majd sajnos később konstatálod, hogy bizony nem áll jól a lovadon. Van, hogy nem minden szín áll jól minden lónak, csakúgy, mint az embereknél. Előnytelen lehet, ha a nyeregalátét színe közel áll a ló színéhez pl. egy bézs színű nyeregalátét a szürke lovon, vagy éppen egy barna színű nyeregalátét fekete lovon. Azonban a megegyező színek nagyon is jól tudnak mutatni pl. fehér nyeregalátét egy teljesen szürke lovon vagy egy fekete nyeregalátét a fekete lovon. Hasonló a helyzet a sárga lovakkal: rajtuk nem túl előnyösen mutatnak az erősebb színek pl. fukszia vagy vöröses piros.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy minden a nyeregalátét színének árnyalatától, illetve magától a ló színének árnyalatától függ.

Nyugodt szívvel mondhatjuk minden lovas nevében, hogy talán a pej és sötétpej lovaknak a legkönnyebb nyeregalátétet választani, hiszen rajtuk ugyanúgy jól állnak a világos, illetve a sötét színek is.

A legkedveltebb nyeregalátét színek közé tartozik a sötétkék, sötétszürke, fekete, barna, továbbá még nagy szimpátiának örvendenek a sötétzöld, bordó és sötétpiros színű nyeregalátétek. Ennek oka nagyon egyszerű: a sötétebb színű nyeregalátéteken kevésbé látszódik meg a szennyeződés, illetőleg a sötétebb színek mindig eleganciát, stílust kölcsönöznek viselőjüknek, emellett a legtöbb színű lovon jól állnak, ami előnyös, ha pl. több lóra választunk nyeregalátétet.

A válasz egyszerű: nem. Míg a nyeregalátétnek az izzadság elnyelése és az ütéscsillapítás, valamint a nyeregtől való védelem a feladata, addig a nyeregemelőnek egy másik feladata van. A nyeregemelő, ahogy a neve is mutatja, a nyereg megemelésében játszik szerepet, illetve, hogy a nyereg súlya egyenletesen terüljön szét a ló hátán, ne keletkezzen nyomáspont.

Léteznek korrekciós nyeregemelők, amelyeknek a korrekció a feladatuk, hiszen ahogy az emberek, úgy a lovak is aszimmetrikusak. A nyereg helyzetét lehet elől emelni, hátul emelni Az ilyesfajta korrigálásra alkalmasak a korrekciós nyeregemelők, amelyek felveszik a nyereg és a ló formáját egyaránt, annak érdekében, hogy minden egyenletesen passzoljon egymáshoz.

A nyeregemelők között többféle típust tudunk megkülönböztetni, hiszen lehet gél, memóriahabos (magas grammsúlyú poliuretán habból, vagy poliészter habból), műszőrmés vagy valódi bárányszőrmés nyeregemelő is.

Egy vérbeli lovas válasza bizonyára olyasmi lesz, hogy nyeregalátétből sosem elég. Nyilvánvalóan egy kevés, hiszen legalább egy csere-nyeregalátét nem árt, ha van. Természetesen erre nincs semmilyen szabály, annyit vesz mindenki, amennyire igénye van. Nehéz megállni, hogy az ember ne szerezzen be egy újabbat, főleg amikor a gyártók évről-évre újabb és újabb csodaszép kollekciókkal rukkolnak elő, ilyenkor lovas legyen a talpán, aki ellen tud állni nekik.

Kantárok

Jellemzően shetlandpóni, póni, cob és full méretben kaphatóak kantárjaink. Természetesen hidegvérűekre is tudunk ajánlani kantárt.

Téves méretválasztás esetén lehetőség van méretcserére is üzletünkben.

Igen, kantárjainkat minden esetben szárral együtt forgalmazzuk. Az típustól függ, hogy melyikhez milyen szár jár, általában gurtnis vagy gumival átszőtt csúszásmentes szárat adunk a fejrészhez. Viszont zabla nem jár a kantárhoz, azt külön kell megvásárolnod.

Sajnos elő szokott fordulni, hogy némely rész sérül a kantáron. Ha elszakad a szárad, mindenképp tudjuk pótolni, de tudunk külön adni zablacsatoló szíjakat, segédorrszíjat, esetleg komplett fejszíjat is, ha baj történik.

Ha csak a kantár kinézetét szeretnéd megváltoztatni, vegyél egy új homlokszíjat és dobd fel régi kantárad vele!

Ha olyan kérdésed van, amire itt nem kaptál választ, hívj minket, igyekszünk választ találni! Kapcsolat