Ugrás a tartalomhoz

Termékismertető

Lótakaró, kamáslik

Lótakarók különféle típusokban és anyagokból készülhetnek, attól függően, hogy milyen időjárási körülményekre, illetve milyen célokra használják őket. Itt néhány gyakori típus:

Polár takaró

Munka utáni leszárításra ajánlott, mivel a polár anyag speciális tulajdonsága, hogy kivezeti a ló szőrzetéből az izzadságot. Nyírott is nyíratlan lovakra is használhatod. Létezik belőle nyakkal ellátott vagy keresztpántos kivitel is.

Esőtakaró

Vékony vízlepergető anyagból készült takaró, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy szárazon tartja lovadat az esőben. A legtöbb kivitel keresztpántokkal van ellátva a stabilitás végett és lépésbetéttel segíti a lovat a szabad mozgásban.

Istállótakaró

Ez a típus vastag béléssel tartja melegen a lovat a legnagyobb hidegben is. Istállóban tartott lovaknak ajánlott, akik a bokszos tartás miatt nem mozognak sokat és az időjárás viszontagságainak sincsenek kitéve.

Karámtakaró

Az esőtakaró és az istállótakaró kombinációja. Egyrészt szél- és vízálló anyagból készül, másrészt vastag töltettel van bélelve a hideg ellen. Fontos, hogy szabad mozgást biztosítson lovadnak, de közben megfelelően rögzíteni lehessen a legnagyobb kényelem mellett.

Légytakaró

Nyáron nagy problémát okozhatnak az élöskődők, legyek, böglyök, amelyek előszeretettel támadják meg lovadat, csípéseket okozva, melyek számos betegség melegágya is lehetnek. Ezt megakadályozhatja egy általában ritka szövésű, kellemesen könnyű viseletű légytakaró, így lovad testéhez nem férnek hozzá az élősködők. Ezeknek a takaróknak a legspeciálisabb fajtája az ekcématakaró, mely teljesen rugalmas és kissé vastagabb anyagú, teljes takarást ad a ló teljes testén.

Munkatakaró

Ez olyan, a nyereghez rögzíthető polár takaró, ami melegen tartja lovad vesetájékát edzés közben is. Főként nyírott lovaknak ajánlott. Létezik belőle vízlepergető kivitel is esőzés vagy havazás esetére.

Jártató takaró

Olyan anatómikusan szabott takarófajta, melyet jártatógépben történő használatra terveztek, a ló mozgásának teljes szabadságát adja. Készülhet polárfleece anyagból vagy vízálló több rétegű anyagból is.

A lótakarók tulajdonságai:

  • Szakítószilárdság: A takaró anyagának szakítószilárdságát denier-ben mérik. Minél magasabb ez a szám, annál nehezebben kiszakítható az anyag. Értéke általában 210 és 1200 Den között mozog.
  • Töltet: A takaró melegen tartó képességét a bélés vastagsága adja meg, amit grammban mérnek. Általában 100 és 400 gramm között szokott lenni az értéke.
  • Vízállóság, szélállóság: Ha kültéren szeretnéd használni a takarót, akkor fontos meggyőződnöd róla, hogy víz- és szélálló-e. Ezen tulajdonságokat mindig meg szokták említeni a takarók leírásánál.

Méretezés

Ha már kiválasztottad álmaid takaróját, akkor már csak a megfelelő méretet kell megtalálnod. A takarók méretezését a ló hátának hossza adja meg. A hát hosszát martól a farokrépáig kell lemérni. Ha a lovad két méret közé esik, érdemes inkább a nagyobb méretet választani.

Kamáslik

A kamáslikat vagy transzport-szetteket általában akkor használják, ha meg kell védeni a lovak lábát egy külső fizikális behatástól, jellemzően pl. szállításkor.

Léteznek rövid,térdig érő és teljesen hosszú kivitelű szettek. Általában erős külső anyagból, vastag béleléssel készülnek, hogy felfogjanak minden fizikai behatást. 

Tépőzárral nyithatóak, van olyan, mely alul a patarész felett erősített anyagú, rálépésnél nem szakad el. Jellemzően méretezettek, póni, telivér vagy full méretben készülnek, 2 vagy 4 darabos szettekben.

Előző poszt
Következő poszt

Köszönjük a feliratkozást

Már regisztrált email

Vásárlás

Válassz opciót

Szerkesztés
Kérdésed van?
hozzáadva a kosaradhoz
this is just a warning
Bejelentkezés